tirsdag 28. april 2015

Montering av parabol

Det å montere en parabol på en fagmessig korrekt måte, krever en del forkunnskaper. Du trenger å vite den geografiske plasseringen på plassen der parabolen skal monteres. Dette for å finne Azimuth, elevasjon og skew vinklene. http://www.dishpointer.com/ er et nyttig verktøy til å finne disse.
Parabolen må også monteres med fri sikt mot sør. Lokale forhold som fare for takras som kan treffe parabolen, må en også ta med i vurderingen når en skal finne egnet plass å montere den.
Denne filmen fra Danske Canal Digital forklarer prosessen ganske greit. Dersom du skal montere for eksempel en Norsk Canal Digital pakke, så kan denne brukerveiledningen gi en grei innføring i dette. For et godt resultat, er et riktig montert veggfeste et must. Røret antennen monteres på, må være 100% i vater (vertikalt) alle veier. Ellers vil ikke vinklene stemme, og du vil ikke få optimalt signal ut av antennen. Denne filmen viser hvordan en justerer parabolen med en Promax SatHunter. Noe som i de fleste tilfeller er "godt nok". Merk deg at det er Signalkvaliteten, og ikke nødvendigvis signalstyrken som er det viktigste her.
Sørg for å feste antennen godt. Teite til mutterne litt etter litt diagonalt. Dersom du bruker en Promax SatHunter til denne jobben, så kan det være lurt å ta et bilde av måleresultatene dine til slutt. Da har du dokumentasjon til senere bruk. Noen andre måleinstrumenter kan lagre måleresultatene, og skrive ut komplette dokumentasjoner.
(Innlegget vil bli oppdatert)

fredag 17. april 2015

Letti.....

Her er noen gode instruksjonsfilmer som viser bruk av produkter fra Letti. Riktig bruk av verktøy og utstyr er viktig. Her er hvordan det velkjente lettiverktøyet brukes

Her er også en film som viser hvordan man bruker "tostifts" klammer til k-rør. Til bruk i skolen vil ikke dette klipset egne seg særlig godt. Da vil dette Castor clipset funke bedre. Eller vanlige TC 14-20

Noen ganger er det også nødvendig å bytte plastendestykket forran på lettiverktøyet. Her er hvordan du gjør det.

onsdag 18. mars 2015

Brannalarm

Brannalarmer er underlagt strenge krav til utstyr, montering og vedlikehold. Derfor vil dere som lærlinger, sannsynligvis ikke komme bort i prosjektering av slike anlegg. Dette er underlagt lover og forskrifter. Det som har vert kjent som FG-regler, vil nå gå over til å bli regulert av Norsk Standard NS3960:2013  ”FG-regler for automatiske brannalarmanlegg (2007)” vil i sin helhet utgå 31.12.2015.
Utifra læreplanen i Data og Elektronikk (ELE2-01) så ser vi at dere skal lære følgende om brannalarmer:
planlegge, montere, sette i drift og dokumentere ett system for brannalarm og ett system for innbruddsalarm, basert på vurderinger av bruksområder og ulike systemløsninger

Vi skal jobbe med et analogt adresserbart anlegg fra ELTEK, som heter ANX95. Dette skiller seg i hovedsak fra brannalarm anlegg i bolig ved følgende punkter

  • Kobles med to ledere i en sløyfe
  • Det kommer frem i klartekst på sentralenheten hvilken detektor som er utløst.
  • Følsomheten til hver detektor kan "justeres"


Installasjonsregler/-tips:
Her benyttes FG’s regelverk del 3 for plassering av detektorer etc.
Det sikrer preaksepterte løsninger. Fulldekkende brannalarm eller brannalarm kun i

rømningsveier/fellesarealer er beskrevet i HO2/98 og brannteknisk rapport.

  • Detektorer må ikke plasseres nærmere vegg enn 0,5m.
  • Detektorer må plasseres minst 1m fra innblåsing- eller avtrekksventiler i klima- eller ventilasjonsanlegg, så sant det lar seg gjøre.
  • Trapperom: Trapperom skal alltid utstyres med detektorer i øverste tak. Det skal i tillegg være detektorer for minst hver tredje etasje.
  • Der detektor monteres i takflaten skal denne stå i avstand fra drager, minimum lik dragers høyde. For takhøyder over 6m, henvises til prosjektert løsning i hvert enkelt tilfelle.
  • En røykdetektor prosjekteres med en overvåkningsavstand (deteksjonsradius) på 7,5m og med en dekningsflate opptil 80 m2 , forutsatt et uoppdelt, horisontalt tak. Dette gjelder opptil 6m takhøyde.
  • En varmedetektor prosjekteres med en overvåkningsavstand (deteksjonsradius) på 3,5m og med en dekningsflate opptil 20m2 , forutsatt et uoppdelt, horisontalt tak. Dette gjelder opptil 6m takhøyde.
  • Manuelle meldere bør av praktiske årsaker plasseres på veggen, ca 1,4m fra gulvet. Det skal ikke fra noe punkt i det overvåkede området være mer enn 30m til nærmeste manuelle melder. Er rømning definert i begge retninger, skal man. melder monteres på begge sider av dør i rømningsvei. Det anbefales at alle man. meldere påmonteres vippelokk for å unngå unødvendige alarmer.

Detektorer
I detektorene som vi bruker, så settes adressene i sokkelen. Som du ser av bildet, så settes adressene ved å ta ut "dotter" av kodekortet som settes inn i sokkelen.

Zoomer vi inn på dette kortet, så ser vi at denne har fått fjernet dottene 1 og 2. 
Dette gir denne detektoren adressen 3.
Andre fabrikater kan ha andre metoder for å sette adressen, men prinsippet er likt.

Detektortype av ønsket type settes nå i sokkelen. For eksempel en Optisk detektor, 
som i dag den mest vanlige typen. Dette fordi de optiske detektorene er mer effektive på ulmebranner. Her er en artikkel om detektorer fra Teknisk Ukeblad

Her er ein liten film om brannsikring i landbruket.


Innlegget oppdateres. 
Kommentarer som er upassende, og ikke faglig relevant blir slettet. 






How To Solder





Videoen viser de grunnleggende prinsippene ved å lodde. Den er ment å gi en liten innføring til deg som skal lære deg å lodde. Det skal nok litt mere til enn å se denne filmen for å lære dette, men den illustrerer greit hvordan du tar fatt på jobben. Sist men ikke minst er det MEGET viktig at du sørger for å bruke loddeavsug, som tar vekk den giftige røyken fra loddeprosessen.